Podcasttips

Podcasts. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond, het lijkt bijna dat je zonder eigen podcast bijna niet meer serieus genomen wordt. Voorlopig nog geen Gewoon Lekker Rennen podcast, maar Michael geeft je zijn podcasttips om de juweeltjes te vinden in het enorme aanbod.

Zelf luisteren we naar een flinke variatie aan podcasts, al is een groot deel natuurlijk wel sportgerelateerd. Hieronder een lijst met tips per categorie. We tippen zowel hardloop- als wielrenpodcasts, maar ook verhalende podcasts en podcasts die de actualiteit aanstippen. Ideaal om te luisteren tijdens de (langere) duurlopen, een fietsritje, een wandelingetje of de bij het ophangen van de was.

 

Hardlooppodcasts

 

De Pacer

Eric Brommert, van Run2Day Rotterdam en race director van de Rotterdam Marathon, en Pim Bijl, sportjournalist bij het AD, zijn beiden fanatieke hardlopers en praten uren vol met hun Rotterdamse accent. Van de voorbereiding van Pim op de marathon (die niet doorging) tot tips voor beginnende hardlopers en het verhaal van de marathon de sables, alles over hardlopen komt aan bod. De liefde voor het lopen gecombineerd met kennis, zowel bij de gasten als de hosts, levert elke keer weer veel luisterplezier op.

Susy Q&A

Susan Krumins, Olympisch atlete en een van de Nederlandse toppers waar we enorm fan van zijn, wordt in elke aflevering ondervraagd door Olivier Heimel, hoofdredacteur van Runner’s World magazine. Met de kenmerkende humor van Olivier, de kennis van Susan en regelmatig een gast uit de hardloopwereld is elke aflevering weer een feestje.

Looppraat

Hardlooppodcast met elke aflevering een nieuwe gast. Af en toe een topatleet, maar meestal ‘gewone’ mensen die praten over hun liefde voor lopen. De presentatoren hebben een voorliefde voor de trails en dat komt dan ook regelmatig in de afleveringen terug.

Have a good run

Nieuwe podcast van blogger/vlogger Annemerel de Jongh en haar vriend en hardlooptrainer Arthur van Dijk. Over hun persoonlijke hardloopbelevenissen met nuttige tips voor de recreatieve loper.

 

Wielrenpodcasts

 

Live Slow Ride Fast

De podcast met een van de culthelden van het Nederlandse wielrennen: Laurens ten Dam. Samen met presentator Stefan Bolt vertelt Laurens alles over het wielerleven met daarin een mooi kijkje achter de schermen. Met regelmatige topwielrenners en trainers te gast met het gevoel dat je met zijn allen in het café over wielrennen aan het ouwhoeren bent.

De Rode Lantaarn

Elke wedstrijd wordt enthousiast bediscussieerd vanachter de microfoon met elke aflevering een ander ‘natje’, bijnamen voor elke renner en heerlijke discussies. Puur genieten voor de wielerliefhebber.

In het Wiel

De wielerpodcast van het AD. Wielerjournalist Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam doen verslag van alle wedstrijden, maar vooral de specials en interviews zijn de moeite waard.

El Tarangu

Meer een verhalende podcast dan een wielrenpodcast, maar de spil is wielrenner José Manuel Fuente, bijnaam El Tarangu. Hij nodigt Belgisch Lucien van Impe uit voor een etentje. Echter, Fuente is 7 jaar geleden onverleden. Een aanrader.

 

Verhalende podcasts

 

De Brand in het Landhuis

Prijswinnende podcast van de NTR. Ewald Marggraff overlijdt bij een brand in zijn landhuis in Vught. Hij bezat veel land, een enorme kunstcollectie en had een vermogen van 160 miljoen euro. In deze podcast een zoektocht naar het geld en de schilderijen die na zijn dood ineens verdwenen zijn.

Laura H. de Podcast

Van de makers van El Tarangu en NRC journalist Thomas Rueb over Laura H., het meisje uit Zoetermeer dat terugkeerde uit Syrië.

Bob

Wederom een podcast van de makers van El Tarangu over dementie en de herinneringen aan een jeugdliefde en een mogelijk kind.

Caliphate en the Other Latif (Engelstalig)

Twee podcasts over terrorisme. Caliphate vertelt over het kalifaat, een enorm interessant podcast die meer achtergrond geeft over ISIS. The Other Latif vertelt het verhaal van de naamgenoot van Latif Nasser, een gevangene in Guantanamo Bay, een geeft en inkijkje in Al Qaida en hoe de Amerikanen hun verdachten van terrorisme behandelen.

De Man en de Maan

De droom van een Nederlandse sterrenkundige om een radiotelescoop op de achterkant van de maan te plaatsen geeft een mooi inkijkje in de politiek binnen en buiten de wetenschap en het Chinese systeem.

The Shrink Next Door (Engelstalig)

De journalist Joe Nocera komt naast een psychiater te wonen. De psychiater blijkt feestjes met celebrities te organiseren en het huis hangt vol met foto’s van hem met beroemdheden. Maar dan blijkt dat niet hij, maar zijn patiënt de eigenaar is van het huis. Over een psychiater die jarenlang zijn patiënten controleerde.

 

Actuele en overige podcasts

 

NRC vandaag

Elke doordeweekse dag een nieuwe podcast over een onderwerp uit de actualiteit. Wat meer diepgang en in 20 minuten helemaal bijgepraat door Thomas Rueb en de gast van de dag.

De Dag

De evenknie van NRC vandaag, elke dag een nieuwe podcast van 20 minuten over een onderwerp uit de actualiteit.

Onbehaarde Apen

Wetenschapspodcast van het NRC. Elke week een nieuwe aflevering over onderwerpen waarvan je niet wist dat je erover wilde leren.

 

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe podcasts, heb je tips, laat het dan weten in een reactie.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
0
× Hoe kan ik je helpen?