Het effect van sporten en voeding op het immuunsysteem

Ben Vriends, oprichter van GewoonLekkerRennen.nl, studeerde aan de sporthogeschool in Eindhoven en is zelf ook een fanatiek hardloper en fietser. GewoonLekkerRennen begeleidt door heel Nederland hardlopers, fietsers en triatleten. Vriends schreef voor Wielervoeding.nl een artikel over het effect van sportvoeding op het immuunsysteem.

 

Sporten en het immuunsysteem

In eerste instantie wordt tijdens het sporten je immuunsysteem op de proef gesteld. Je weerstand zal tijdelijk dalen tijdens de inspanning. Dit heet immuunsysteemdepressie en het wordt veroorzaakt door de hoeveelheid stresshormonen die worden aangemaakt tijdens het sporten, bijvoorbeeld adrenaline. Door adrenaline wordt het lichaam alert gemaakt, bijvoorbeeld om te vechten of te vluchten.

Daarnaast worden tijdens het sporten je energiebronnen uitgeput. Dit wordt ook wel energiedepletie genoemd. Een sterke mate van energiedepletie zal ook een sterke bijdrage leveren aan het aanmaken van stresshormonen. Hoe langer en intensiever je sport hoe heftiger de immuunsysteemdepressie is.

In het lichaam wordt ook cortisol aangemaakt, dit is een stress-response-hormoon. Dat wil zeggen dat zodra er stresshormonen worden aangemaakt in het lichaam er ook cortisol wordt aangemaakt om het lichaam terug te brengen in homeostase (het proces waarmee het lichaam in evenwicht wordt gehouden) voor rust en herstel. Na volledig herstel na het sporten zal je weerstand over de hele linie sterker zijn.

 

Voeding en stress

Er wordt nu veel geschreven over wondermiddeltjes voor je weerstand. Deze wondermiddeltjes bestaan vaak uit hoge dosissen mineralen, vitaminen en spoorelementen. Dit zijn de zogenaamde micronutriënten. Er is echter nog geen overtuigend bewijs dat deze “immuunsysteem boostende micronutriënten” effect hebben op de door sport geïndiceerde immuunsysteemdepressie. 

Verschillende onderzoeken van David Nieman en Michel Gleeson tonen aan dat het voor sporters vooral belangrijk blijft om goed gebalanceerd te eten. Het nemen van hoge dosissen aan micronutriënten kan er zelfs voor zorgen dat voorraden uit balans raken. Het advies is daarom om altijd een specialist te raadplegen.

Het grootste aandeel van onze voeding bestaat uit macronutriënten. Dit zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Tijdens het sporten spreek je voornamelijk je koolhydraten aan. Volgens de eerder genoemde onderzoeken kan de depressie van het immuunsysteem tijdens het sporten beperkt worden door het nemen van 30 tot 60 gram aan koolhydraten per uur.

 

Maurten

Gels en sportdranken van Maurten maken gebruik van een hydrogeltechnologie die vegan en clean is. Hierdoor zijn ze makkelijk op te nemen tijdens het sporten, worden maag- en darmklachten voorkomen en is de koolhydraatopname stabieler en sneller dan bij reguliere producten. Door tijdens het sporten per uur 2 á 3 Maurten GEL100 te nemen of een bidon met Maurten drinkmix 160 of 320 kun je er voor zorgen dat je immuunsysteem beter blijft presteren. Daarnaast is het aan te raden om trainingen ten tijde van het corona virus matig intensief uit te voeren en wellicht in duur te beperken.

 

Wielervoeding.nl 10% Kortingscode: Gewoonlekkerrennen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
0
× Hoe kan ik je helpen?