In de jaren 80 van de vorige eeuw kon het wel eens voorkomen dat de toeschouwers van een triatlon werden verrast met een omkleedsessie waarbij de atleten in adamskostuum in de wisselzone stonden. Triatleten gebruikte destijds de wisselzone als kleedkamer en dat zorgde voor bijzondere taferelen. Het was de normaalste zaak om in de wisselzone op je gemak je wetsuit, zwembroek of badpak uit te trekken, vervolgens jezelf rustig helemaal af te drogen en daarna je fietskleding aan te trekken. Ook werd er gretig gebruik gemaakt van een handdoekje om op te zitten tijdens het aantrekken van de schoenen. Deze omkleedsessie werd gezien als rustmoment tussen de twee verschillende onderdelen. Ook nu nog gebruiken lange-afstandstriatleten de wisselzone om even bij te komen, maar steeds meer triatleten zien ook het nut van een snelle wissel in. Zeker op de korte afstanden is een snelle wissel erg belangrijk en je kan hiermee makkelijk een snellere eindtijd realiseren. In dit artikel vind je tips om je wisselstrategie te optimaliseren.
Voorbereiding
In feite is een snelle wissel een kwestie van een goede voorbereiding. Het is belangrijk om vooraf goed het programmaboekje door te nemen en de website te bekijken, zodat je goed op de hoogte bent van de informatie over het parcours en de indeling en locatie van de wisselzone.
Dit geldt ook voor wedstrijden waar je al eerder aan hebt deelgenomen, aangezien het parcours of de ligging van de wisselzone veranderd kan zijn of gewoon om je geheugen op te frissen. Je kan ook op de wedstrijddag prima de wisselzone verkennen. Bekijk waar de in- en uitgang zich bevinden voor de twee verschillende wissels. Zijn er twee aparte wisselzones, verken deze dan allebei. Onthoud goed waar jouw spullen liggen in de wisselzone en gebruik hiervoor een herkenningspunt: bijvoorbeeld een boom of een bord, en onthoud welke rij je moet hebben en of je spullen in het midden of aan het einde van het rek staan.
Ook een supporter die vlakbij jouw materiaal staat kan helpen. Officieel is het niet toegestaan om zelf een herkenningspunt te plaatsen ter hoogte van jouw plek. Wel zou het kunnen helpen om een felgekleurde handdoek te gebruiken die klaarligt bij jouw fiets. Loop voor de wedstrijd de route van het zwemmen naar het fietsen door de wisselzone en de route van het fietsen naar het lopen, zodat je de route vast goed in je hoofd hebt zitten.
Materiaal klaar leggen
Iedereen heeft een persoonlijke voorkeur voor hoe het materiaal het beste klaargelegd kan worden. Een goede tip is om het materiaal zo klaar te leggen dat je het in de juiste volgorde kan aandoen en gebruiken. Denk eraan om je fiets altijd weg te hangen met een kleine versnelling op het blad, zodat je makkelijk weg fietst na de wisselzone.
Een voorbeeld van materiaal plaatsen: zorg dat je als eerste bij je nummerband met nummer kan, doe deze om. Daarna ligt je fietsbril klaar in je helm, zet deze op en daarna je helm (direct vastklikken). Je helm ligt klaar op het stuur of op de grond, leg je deze op het stuur, dan is er wel een kans dat je helm eraf valt.
Voor je schoenen zijn er twee opties. Of ze staan open klaar op de grond naast je fiets; of ze zijn bevestigd op de klikpedalen en hangen horizontaal met behulp van elastieken klaar op je fiets. De laatste optie is de snelste, maar vergt wel enige oefening en het is aan te raden te oefenen voordat je deze techniek gebruikt tijdens de wedstrijd. Oefen zeker tien keer, om dit goed onder de knie te krijgen.
Voeding en drank
Afhankelijk van de afstand en de verwachte wisseltijd kun je wel of niet eten/drinken in de wisselzone. Bij kortere afstanden is het aan te raden op de fiets te (eten en) drinken. Ook bij lange afstanden heb je op de fiets voldoende tijd om je vocht en energieniveau aan te vullen, maar omdat de wisseltijd relatief minder meetelt bij je totale tijd, kan in rust eten en drinken soms toch een goed idee zijn
Zwemmen naar fietsen
Trek direct je wetsuit uit tot aan je middel en ren naar je fiets. Je badmuts, bril en wetsuit doe je verder uit bij je fiets. Daarna pak je startnummer, bril en helm in volgorde op en rent met je fiets aan de hand richting de uitgang van de wisselzone. Tip: oefen het snel uittrekken van je wetsuit na elke zwemsessie met wetsuit. Zodra je klaar bent met je training dwing je jezelf om je wetsuit net als in een wedstrijd zo snel mogelijk uit te trekken. Zo zorg je ervoor dat dit routine wordt.
Fietsen naar lopen
Verhoog je trapfrequentie in de laatste minuten op de fiets om de overgang naar het lopen soepeler te laten verlopen. Het aantal minuten is persoonsgebonden, oefen hier dus ook enkele keren mee in de training. Zorg dat je het parcours kent, zodat je op een veilig stuk je voeten uit je pedalen kan halen. Dit is bij voorkeur een stuk zonder bochten. Ook hier is oefenen belangrijk, zodat je voor je kan blijven kijken en niet naar je voeten. Doe dit 200 tot 100 meter voordat je bij de wisselzone aankomt. Je loopt met je fiets naar je plek in de wisselzone, trekt je loopschoenen aan en rent de wisselzone uit.
“Piece of cake” toch? Zeker, als je maar oefent. Een goede voorbereiding geeft veel vertrouwen en daardoor meer rust tijdens het wisselen. Rustig blijven alleen al zal je wissel een stuk efficiënter maken. Succes met oefenen en wisselen, dan zien we snel jullie in recordtempo door de wisselzones gaan.