Veelgestelde vragen
We bieden groepstrainingen aan in en rondom Eindhoven. Deze vinden plaats op maandagavond om 19:30 in Meerhoven, op woensdagavond om 19:30 in de Genneper Parken en op zaterdagochtend om 09:30 vanaf de Hut van Mie Pils in Waalre. De precieze locaties vind je hier.
RPE staat voor rating of perceived exertion, oftewel ervaren mate van inspanning. We werken met een schaal van 1-10 waarbij 1 staat voor amper inspanning en 10 voor maximale inspanning. In onze visual vind je de inspanning die bij elke waarde hoort. We gebruiken de RPE-schaal, omdat we op de manier iedereen training op maat kunnen bieden. De meeste lopers zijn niet op de hoogte van hun maximale hartslag of omslagpunt of weten (nog) niet wat hun wedstrijdtempo is. Door op bepaalde inspanning te lopen (op de RPE-schaal) voert iedereen de training op zijn of haar eigen niveau uit én houd je automatisch rekening met de vorm van de dag, stress en andere factoren die je snelheid beïnvloeden.

Tijdens een rustige duurloop leg je – letterlijk – de basis voor intensieve trainingen. Je versterkt je spieren en pezen en je lichaam past zich aan aan de impact van hardlopen. Daarnaast train je je cardiovasculaire systeem en respiratoir systeem om efficiënter te worden. Op een rustig tempo maak je bijvoorbeeld meer haarvaten aan, waardoor er meer zuurstof naar je spieren getransporteerd kan worden. Loop je altijd net wat te hard, dan mis je deze basis en overbelast je snel je spieren en pezen en mis je een sterk hard-longsysteem voor de snelle trainingen, waardoor je daarvan minder profiteert.

Als je merkt dat je rustige duurloop eigenlijk te snel is, maar het niet fijn voelt op een langzamer tempo te lopen dan zijn korte wandelpauzes aan te raden. Op die manier laat je je hartslag even zakken, waardoor de intensiteit van de hele training laag blijft. Wandel bijvoorbeeld na elke 9′ voor een minuutje of na elke 5′ voor 30 seconden.

Inlopen (of kort inwandelen voor een duurloop) is zo belangrijk omdat je dan al aeroob opgewarmd bent. Het duurt ongeveer anderhalve minuut voordat de zuurstof die je inademt bij je spieren is. Als je meteen begint met (hard) lopen dan is er nog niet voldoende zuurstof voor die intensiteit en ga je anaeroob (=zonder zuurstof) suiker verbranden. Hierdoor begin je te verzuren. Pas na anderhalve minuut ga je dan over naar aerobe (=  met zuurstof) ademhaling. Daarnaast kost het ook extra nog zuurstof om de geproduceerde lactaat weg te werken. Door rustig in te lopen of wandelen ben je al meer zuurstof aan het inademen waardoor je dit voorkomt. In dit artikel wordt dit in detail uitgelegd.

Je hartslagzones kunnen bepaald worden aan de hand van een inspanningstest. Als je deze niet hebt gedaan maken bijvoorbeeld Trainingpeaks of Garmin/Polar een schatting, daarom kunnen ze verschillend zijn. Als je een test hebt gedaan kun je na een training kijken of de zones waarin je gelopen hebt overeen komen met de RPE waarden. Over lange afstanden kun je grofweg zeggen dat zone 1-2 RPE1-2, zone 2 RPE3-4, zone 3-4 RPE4-7 en zone 5 RPE8 en hoger beslaan. Wij raden aan hartslag vooral ter controle te gebruiken en te trainen op RPE.