Maurten, not just another sports drink?

De sportdrank Maurten timmert aan de weg. De bekende zwarte zakjes en gelletjes zijn in menig hardloopwinkel te vinden. Steeds meer lopers kiezen ervoor om Maurten tijdens hun trainingen en races te gebruiken om hun koolhydraatvoorraad op peil te houden. Waar komt dit product vandaan en wat maakt het zo speciaal? We leggen het je hieronder uit.

Een stukje geschiedenis

Florida, 1965. Wetenschappers realiseren zich dat het drinken van koolhydraatoplossingen zorgt voor een betere prestatie. Een mix van water, suiker, zout en wat limonade is de samenstelling van de eerste sportdrank. De wetenschappers bleken gelijk te hebben en inmiddels is sportvoeding in de vorm van drank of een gelletje niet meer weg te denken.

Maagproblemen

Het innemen van koolhydraten kan echter voor problemen zorgen zoals misselijkheid, overgeven of zelfs diarree. Het grootste probleem komt voort uit de tolerantie van de maag. In de maag zitten receptoren (een soort sensoren) die kunnen meten wat er in de maag zit. Bij hoeveelheden vloeibare koolhydraten boven de 35 gram per uur komt het gros van de hardlopers in de problemen. Dit komt omdat de receptoren bij zulke grote hoeveelheden vloeibare koolhydraten de doorgang van de maag naar de darm afsluiten.

Hydrogel technology

Maurten kent zijn oorsprong in de farmaceutische industrie. Drie bevriende Zweedse wetenschappers bekend met hydrogeltechnologie vanuit de farmacie kregen een probleem voorgeschoteld van hun beste vriend Mårten. Mårten wilde graag een marathon lopen maar kon geen enkele vorm van sportvoeding binnenhouden vanwege de problematiek in zijn maag. De hydrogeltechnologie werd op dat moment vooral gebruikt om medicatie door de maag te voeren waardoor de afgifte aan het lichaam beter gecontroleerd kon worden. Deze techniek bleek perfect om koolhydraten door de maag van Mårten te vervoeren. Op deze manier is het mogelijk om probleemloos niet alleen 35 gram maar zelfs 80 gram koolhydraten per uur naar de darmen te vervoeren, meer dan de dubbele hoeveelheid koolhydraten ten opzichte van reguliere sportvoeding. De merknaam bleek na een kleine aanpassing ook perfect: omdat de meeste toetsenborden de “å” niet bevatten werd het Maurten.

5 simpele ingrediënten

De visie van het Zweedse merk op de ingrediëntenlijst is duidelijk. Helpt het je prestatie niet verbeteren? Dan zit het er niet in. De drink mix is clean en vegan en bestaat uit 5 simpele ingrediënten.  Maltodextrine en fructose zijn de hoogwaardige lange en korte ketens koolhydraten die zorgen voor de energie. Natriumchloride (keukenzout) is het zout wat zorgt voor de verbeterde opname van het vocht. Pectine en alginaat zijn de bijzondere ingrediënten. De verhouding waarin deze zijn gemixt, zorgt voor de formule waar Maurten als enige merk patent op heeft. Het werkt als volgt.

Mix een zakje drinkmix in een bidon met 0,5L water. Eerst lossen de koolhydraten en het zout op in het water. Er blijft dan nog wat bezinksel achter: de pectine en de alginaat. Deze vezels zuigen het koolhydraat- en zouthoudend water langzaam op als een spons. Zodra de drinkmix na het drinken in aanraking komt met het maagzuur ontstaat er een biopolymeer. Met andere woorden, de vloeistof verandert in een gel. De receptoren in de maag herkennen de inhoud niet meer als koolhydraten waardoor de doorgang naar de darmen snel plaatsvindt. In de darmen is het geen probleem om 80 gram koolhydraten per uur te verwerken.

En de rest is geschiedenis

Toen het product eenmaal gemaakt was, is er eerst getest met verschillende Sub2-projecten (doel: de marathon onder de 2 uur). De eerste atleet die een wedstrijd liep met Maurten was Kenenisa Bekele in Berlijn 2016. Hij miste op een haar na het wereldrecord met zijn 2:03:03. Vele grote namen volgden, onder andere Wilson Kipsang, Mary Keitany, Mo Farah, Galen Rupp, maar ook bijvoorbeeld Jan Frodeno, de wereldrecordhouder triatlon full distance. Daarna ging het snel. Al gauw werd Maurten officieel en onofficieel door een groot deel van het elite startveld van elke major marathon gebruikt. Eliud Kipchoge gebruikte het tijdens zijn sub-2 poging en tijdens zijn wereldrecord op de marathon. Tijdens dat wereldrecord gebruikte hij ook als eerste atleet de Gel van Maurten. Maurten claimt dat deze gel scheikundig gezien de eerste gel ooit is, aangezien de rest van de producten die wij gels noemen vaak siropen zijn.

CAF100

Inmiddels is door Maurten ook de CAF100 gel beperkt verkrijgbaar op de markt gebracht. Dit product bevat niet alleen koolhydraten, maar ook cafeïne.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
0
× Hoe kan ik je helpen?