De verborgen juweeltjes van Eindhoven

Eindhoven. Niet de stad die bovenaan de lijstjes staat van mooiste bestemmingen. Nu zijn er wel degelijk veel redenen om een bezoekje te brengen aan de lichtstad, zeker tijdens evenementen als Glow of de Dutch Design Week. Daarnaast is een hotspot als Strijp-S, waar de oude industrie een nieuwe bestemming heeft gevonden, een bezoekje waard. Een andere reden om Eindhoven te bezoeken is dat een ideale stad is om hard te lopen. Naast dat er genoeg wandel- en fietspaden zijn in de stad, ben je vanaf elk punt binnen 5 km buiten de stad. Rondom Eindhoven vind je dan veel prachtige plekken om te lopen, maar ook binnen zijn er verborgen paadje te vinden waar het puur genieten is. In dit artikel een lijst met een paar bekendere looplocaties en een paar verborgen juweeltjes die je misschien nog niet kent. Klik op de titel voor de locatie!

 

Leenderheide/Leenderbos

 

De eerste tip is meteen de minst specifieke, maar wel met afstand de grootste. Vanaf de Hut van Mie Pils loop je naar het zuiden, of steek je de A2 over, naar een prachtig gebied met bos, heide en zand. Je vindt hier asfaltpaden, mooie single tracks, geweldige mountainbikeroutes, hardere paadjes en stukken los zand, dus aan variatie zeker geen tekort. Daarnaast kan je, met een paar oversteken, via de Leenderheide en het Leenderbos zo de naar België toe lopen met slechts een paar stukjes asfalt.

Prachtige paadjes op de Leenderheide

Wil je dus lekker trailen en heb je even genoeg van de drukke stad en al het asfalt dan kun je je hier onbeperkt vermaken.

 

Aanschotse Beemden

 

In het noorden van Eindhoven vind je een prachtig nieuw stukje natuur. In 2018 helemaal opgeknapt en inmiddels helemaal opgebloeid zijn de Aanschotse Beemden een heerlijke plek om te lopen. Dit gebied is een waterreservoir om hevige regenval op te kunnen vangen en het water wordt ook nog gefilterd door een zogenaamd helofytenfilter. Verschillende paden lopen hier langs de Groote Beek en kun je genieten van de combinatie van water, grindpaden en heel veel groen.

 

Genneper Parken

 

Het grootste park van Eindhoven en niet echt verborgen te noemen, maar de Genneper Parken zijn wel een walhalla voor hardlopers. Vanaf het Stadswandelpark tot de A2 loop je langs de Tongelreep en de Dommel over mooie geasfalteerde paden, maar ook over veel kleine onverharde paadjes. De tip is dan ook om eens letterlijk buien de gebaande paden te gaan en de smalle onverharde stukjes te ontdekken.

De Aanschotse Beemden, Erik van Kempen

Heb je de Genneper Parken inmiddels uitgespeeld, volg dan de Tongelreep en duik zo op dit smalle paadje onder de A2 door en loop zo Waalre binnen. Of loop langs de High Tech campus naar het zuiden van de Professor Holstlaan naar de Burgemeester Mollaan en duik daar de bossen in.

 

Paadje langs de Tongelreep

 

Een van mijn persoonlijke favorieten. Vanaf de Hut van Mie Pils maar een kleine 3 km en dan kun je een heerlijk stuk single track lopen langs de Tongelreep. Deze volg je tot je aan je linkerhand de golfbaan ziet waarna je nog een flink stuk kan doortrekken over mooie gravelpaden: een aanrader!

 

Boktse Beemden

 

In tegenstelling tot een stad als Rotterdam heeft Eindhoven niet de grootste rivier door het centrum lopen. De Dommel is echter wel een hele mooi rivier. Meanderend vanuit België en door prachtige natuur uitmondend in ‘s Hertogenbosch is er langs de oevers meer dan genoeg te genieten. Een van die plekjes zijn de Boktse Beemden, het gebied ingeklemd tussen de Bokt, de buurten Vaartbroek en Luytelaer en de Dommel. In de herfst en winter kan het behoorlijk modderig zijn, maar in de lente en de zomer zijn de paden heerlijk om op te lopen. Daarnaast is het bruggetje over de Dommeltje ook een mooi shortcut richting Nederwetten. En je komt dan ook nog langs de Oude Toren, een rijksmonument.

 

Langs de Dommel

 

Een van de leukste manieren om de mooie paadjes van Eindhoven te ontdekken is de Dommel te volgen. Het hierboven genoemde stuk bij de Bokste Beemden is erg mooi, maar is het ook een aanrader om de rivier dwars door het centrum te volgen met stukjes asfalt, gravelpaadjes, het Anne Frankplantsoen, de Genneper Parken, langs de High Tech Campus en vervolgens een erg mooie single track aan de zuidelijke oever van de Dommel tussen de High Tech Campus en Knooppunt de Hogt.

Klimmen op de Gulberg

Het echte verborgen juweeltje zijn de gravelpaden die je vindt als hier onder de snelweg doorloopt. Steek je daar het bruggetje over dan kom je weer in bossen van Waalre richting Valkenswaard, zeker het verkennen waard!

Daarnaast is er ook nog de kleine Dommel. Deze begint bij Heeze waarna deze zijn grotere broertje tegenkomt bij het Eckartse Bos. Het stuk van de kleine Dommel tussen het kanaal en de Collse Watermolen is daarbij zeker een hoogtepunt en een geweldig mooi pad wat je zeker een keer gelopen moet hebben!

 

Gulberg

 

De laatste tip is voor de fanatiekere traillopers zeker niet onbekend, maar desalniettemin zullen er genoeg lopers zijn die nog nooit het Dak van Brabant hebben bedwongen. Het hoogste punt van Brabant steekt maar liefst 40 meter boven het omliggende landschap uit (en ligt maar liefst 60 (!) meter boven NAP), er kan dus lekker geklommen worden. Je kunt op flink wat manieren bij de top komen, onder andere via twee glooiende klimmen van ongeveer een kilometer, of juist via een steile zigzagklim. Daarnaast ligt er een mooie mountainbikeroute en kun je makkelijk uitwijken naar de bosrijke omgeving rondom dit letterlijke en figuurlijke hoogtepunt.

 

Heb jij nog mooie stukken Eindhoven die het melden waard zijn, laat het ons dan weten in de comments!

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
0
× Hoe kan ik je helpen?